W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Crostini z gruszkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Crostini z gruszkami

Zestaw gruszki-niebieski ser jest zawsze trafiony, szczególnie jesienią, gdy gruszki są w najwyższej formie.

Kraj pochodzenia: Francja-Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 małe gruszeczki
  • czubata łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml brandy
  • 8 kromek cienkiej bagietki
  • 200 g niebieskiego sera Bleu d'Auvergne

Crostini z gruszkami - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy opiekacz w piekarniku. Gruszeczki myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Owoce kroimy pionowo na pół, przecinając przez ogonek. Łyżeczką do wycinania kulek z melonów wycinamy gniazda nasienne. Na sporej patelni rozgrzewamy masło. Wkładamy połówki gruszek, przecięciem do dołu i smażymy przez 2 minuty. Posypujemy cukrem i smażymy dalej, co jakiś czas obracając, aż cukier zacznie się karmelizować. Wlewamy brandy i gotujemy, aż połączy się z masłem i cukrem w apetyczny sosik. Kromki bagietki opiekamy w tosterze (lub pod włączonym już opiekaczem) na złoty kolor. Ser dzielimy na 8 kawałków i rozkładamy na grzankach. Na serze kładziemy połówki gruszek. Grzanki układamy na blaszce i wsuwamy na kilka minut pod opiekacz. Kiedy ser się roztopi, crostini są gotowe. Posypujemy pieprzem prosto z młynka i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Crostini z gruszkami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Crostini z gruszkami przepisy:

  • Sałata z gruszkami i gorgonzolą
    Ciekawa wariacja na temat zawsze popularnego mariażu gruszek, niebieskiego sera i orzechów. Dobra sałatka na przystawkę lub lekką kolację - jeśli obiad (względnie lunch) był szczególnie obfity.
  • Gruszki marynowane z imbirem
    Gruszeczki w słodko-kwaśnym, mocno imbirowym syropie są doskonałe do rozmaitych mięs na zimno, pasztetów, a także do dań z dziczyzny.
  • Gruszki w grzanym winie
    Połówki małych gruszeczek w słodkiej, winnej zalewie z dodatkiem rozmaitych korzeni. Pyszne z klasycznym sosem waniliowym.
  • Deser gruszkowy z mascarpone
    Wyjątkowo prosty i błyskawiczny deserek z gruszkami z syropu. Podajemy bardzo zimny, więc jeśli chcemy zrobić go w ostatniej chwili, to i gruszki i serek powinny być prosto z lodówki.
  • Gruszki z migdałową kruszonką
    Pyszny jesienny deser, doskonały na taki mglisty, zimny dzień, jaki mamy dzisiaj w Brukseli... Jeśli czujemy głód kaloryczny, podajemy gruszki z kulką lodów waniliowych lub miską lekko słodkiej bitej śmietany. Albo z sosem waniliowym.




Podziel się linkiem:


Komentarze: