W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciepła sałata z kurczakiem i karczochami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Ciepła sałata z kurczakiem i karczochami

Szybka sałatka obiadowa z grillowanym (na rowkowanej patelni) kurczakiem i karczochami ze słoika. Kawałek czosnkowej bułki (Czosnkowa bułka) i kieliszek wina nie zaszkodzą.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2-4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka bez skóry
  • ząbek czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • oliwa z oliwek
  • 4 duże karczochy w oleju (ze słoika)
  • 2 garści rukoli
  • łyżeczka musztardy z Dijon
  • łyżka octu balsamico
  • kawałek świeżego parmezanu

Ciepła sałata z kurczakiem i karczochami - Opis przyrządzania:

Kurczaka myjemy i osuszamy, pozbawiamy resztek tłuszczu i chrząstek, kroimy w kawałki na jeden kęs.
Czosnek obieramy i siekamy na piure, dodając pół łyżeczki soli. Dodajemy sok z cytryny i łyżkę oliwy, mieszamy i polewamy kawałki kurczaka. Dokładnie mieszamy marynatę z mięsem i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Karczochy starannie osączamy z oleju, kroimy każdy pionowo na 4 części.
Rukolę myjemy, osuszamy i rozkładamy na 2 lub 4 talerze (w zależności od tego, ile osób postanowiliśmy nakarmić).
Robimy sos:
ukręcamy razem musztardę, ocet i odrobinę soli, po czym dodajemy 3 łyżki oliwy, cały czas ukręcając. Doprawiamy do smaku, jeśli trzeba (sól, cukier, pieprz).
Grillową patelnię stawiamy na sporym ogniu. Kiedy się już zagrzeje, wkładamy kawałki kurczaka i grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony, aż mięso będzie upieczone na wskroś. Obok kładziemy kawałki karczochów, żeby się zagrzały i lekko przypiekły.
Parmezan tniemy na cieniutkie plasterki.
Mięso i karczochy rozkładamy sprawiedliwie na rukoli, skrapiamy sosem, posypujemy płatkami parmezanu i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Ciepła sałata z kurczakiem i karczochami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Ciepła sałata z kurczakiem i karczochami przepisy:

  • Ciepła sałata z kurczakiem w sosie cytrynowym
    Świetne letnie danie obiadowe lub kolacyjne. Ciepłe plastry piersi z kurczaka na kolorowych listkach sałaty, z mocno cytrynowym winegretem. Znakomite z kawałkiem świeżego pieczywa i kieliszkiem różowego wina.
  • Zdrowa kanapka z kurczakiem
    Świeża w smaku kanapka z gotowaną na parze piersią kurczaka. Lekka kolacja lub lunch do pracy (wówczas przykrywamy kanapkę jeszcze jedną, posmarowaną serkiem kromką chleba). Sok pomidorowy do popijania i mamy plusik u każdego dietetyka.
  • Linguine z karczochami
    Błyskawiczny makaron z "zapuszkowanymi" karczochami.
  • Pizza z karczochami
    Kolejna pizza z działu moich ulubionych. Bez pomidorów, dość wytrawna i z moimi ukochanymi karczochami. Dla ułatwienie życia karczochy są z puszki lub słoika - osobiście wolę te konserwowane w solance, niż w oleju, ale co kto woli...
  • Fusilli z karczochami i oliwkami
    Szybka, wegetariańska pasta w różnych odcieniach zieleni.


Podziel się linkiem:




Komentarze: