W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciasto pomarańczowo-migdałowe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Ciasto pomarańczowo-migdałowe

Proste ciasto dla wielbicieli słodko-gorzkawego smaku skórki pomarańczowej. Podstawą ciasta są gotowane pomarańcze, dzięki którym ciasto ma wilgotną i zwartą konsystencję. Świetny deser dla poszukujących nowych smaków.

Kraj pochodzenia: Grecja

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 duże pomarańcze
  • 200 g cukru
  • 200 g mielonych migdałów bez skórki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 całych jajek
  • sok z połowy cytryny

Ciasto pomarańczowo-migdałowe - Opis przyrządzania:

Pomarańcze wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 2 godziny, sprawdzając co jakiś czas, czy woda się nie wygotowała. W razie czego dolewamy wrzątku. Po 2 godzinach garnek zestawiamy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Zimne pomarańcze kroimy i na pół i usuwamy pestki. Pomarańcze wkładamy do malaksera, dodajemy cukier, migdały, proszek do pieczenia, jajka i sok cytrynowy. Miksujemy wszystko na gładką masę. Ciasto wlewamy do przygotowanej formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45 minut. Ciasto podajemy na zimno, z dodatkiem sałatki pomarańczowej i gęstego greckiego jogurtu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Ciasto pomarańczowo-migdałowe: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Ciasto pomarańczowo-migdałowe przepisy:

  • Mazurek czekoladowy (mój domowy)
    W mazurkach czekoladowych u nas w domu specjalizuje się moja Mama i to jest jej przepis. Mama ma dodatkowo talent plastyczny i jej mazurki są zawsze pięknie ozdobione - trzeba podziwiać, zanim się je pokroi.
  • Calissons z Aix-en-Provence
    Przesłodkie cukiereczki z Prowansji. Ta wersja jest pomarańczowo-migdałowa, ale spotyka się też calissons z kandyzowanego melona, popularnego na południu Francji.
  • Tarta migdałowa z wiśniami
    Przepyszna tarta z masą migdałową i wiśniami - najłatwiej użyć wiśni mrożonych, dzięki czemu nie musimy czekać do lipca... Jeśli mamy wiśnie pasteryzowane (wypestkowane), to - przed położeniem na tarcie - osączamy je starannie z soku. To jest przepis dla moich znajomych i przyjaciółek, które mnie od dłuższego już czasu młotkują, że obiecałam wpisać i nie wpisuję. No to macie!
  • Zdrowy (i pyszny) kurczak po niby-chińsku Zdrowy (i pyszny) kurczak po niby-chińsku
    Zdrowy - bo więcej tu warzyw, niż mięsa, no i niedużo tłuszczu. Niby-chiński, bo nie mam dowodów, że w Państwie Środka jada się takie kurczaki, choć technika jest zdecydowanie chińska. A pyszny - to już sprawdźcie sami.
  • Ciasteczka cytrynowe z kardamonem
    Boże Narodzenie już na horyzoncie, czas odkurzyć kolekcję przepisów na ciasteczka. Może nadadzą się te - z cytryną i odrobiną kardamonu, złote i kruchutkie od polenty...




Podziel się linkiem:


Komentarze: