W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciasto czekoladowo-migdałowe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Ciasto czekoladowo-migdałowe

Ciasto na wielkie okazje. Trzeba się przy nim troszeczkę pomęczyć, ale czasem warto. Zresztą ciasto nie jest skomplikowane, wymaga jedynie poświęcenia mu trochę czasu i uwagi. Jak każdy z nas.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 10-12

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 200 g masła
  • 300 g czekolady 70%
  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 150 g mielonych migdałów
  • cytryna
  • masło i mąka do przygotowania formy
  • na wierzch ciasta:
  • 4 łyżki dżemu morelowego
  • 500 g (pół kilo) marcepanu
  • 200 g czekolady 70%
  • 75 g masła
  • 2 łyżki kremowej śmietanki
  • cukier puder

Ciasto czekoladowo-migdałowe - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 22-24 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia, znów smarujemy masłem i oprószamy mąką. Masło i połamaną w kawałki czekoladę wkładamy do żaroodpornej miski. Miskę ustawiamy na garnku z gorącą wodą (tyle, by miska z czekoladą i masłem nie dotykała jej powierzchni) i stawiamy na malutkim ogniu. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż czekolada i masło roztopią się. Mieszamy, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Żółtka ucieramy z cukrem ręcznym mikserem na bardzo gęstą, białą masę. Dodajemy czekoladę z masłem, mieszamy. Wsypujemy mielone migdały, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając odrobinę soku z cytryny. Dużą łyżkę ubitych białek mieszamy z masą czekoladową. Resztę białek wykładamy na wierzch masy i delikatnie, choć stanowczo, mieszamy na gładką masę. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy mniej więcej godzinę, czyli do chwili, gdy na powierzchni ciasta utworzy się chrupka skorupka, a patyczek wbity w ciasto, wyjdzie z niego suchy. Ciasto studzimy w formie. Kiedy będzie zupełnie zimne, wyjmujemy z tortownicy i kładziemy na metalowej kratce (ruszcie). Jeśli powierzchnia ciasta jest nierówna, szerokim nożem ścinamy sam wierzch. Dżem morelowy rozgrzewamy w rondelku, przecieramy przez sitko i smarujemy pędzelkiem wierzch i boki ciasta. Stół kuchenny posypujemy cukrem pudrem. Marcepan rozwałkowujemy na duży cienki placek. Kładziemy go na ciasto i dociskamy. Nadmiar marcepanu odcinamy u podstawy ciasta ostrym nożem. Powierzchnię marcepanu smarujemy resztką dżemu. Czekoladę, masło i kremową śmietankę topimy na parze (jak czekoladę z masłem do ciasta). Mieszamy na gładką masę. Odstawiamy do przestygnięcia - masa powinna zgęstnieć. Szerokim nożem nakładamy polewę na wierzch i boki ciasta. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce, żeby polewa stężała. Gotowe ciasto kroimy na kawałki ostrym, maczanym w gorącej wodzie, nożem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Ciasto czekoladowo-migdałowe: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: ekstrawagancka

Wersja do druku

Podobne do Ciasto czekoladowo-migdałowe przepisy:

  • Śliwki zapiekane z marcepanem
    Proste, szybkie i pyszne - czy można więcej wymagać od przepisu?
  • Szwajcarskie ciasto czekoladowe
    Ciężkie, bardzo czekoladowe ciasto, którego smak całkowicie zależy od jakości użytej w nim czekolady. Postarajmy się więc o jak najlepszą - w końcu jeśli jemy coś, co składa się z wielkich ilości masła, jajek, cukru, orzechów (i oczywiście czekolady), to miejmy z tego prawdziwy fun!
  • Ciasto orzechowe z konfiturą malinową
    Świąteczne ciasto z laskowych orzechów, przekładane dżemem malinowym (lub konfiturą). Bardzo smaczne, nieskomplikowane i bezpretensjonalne.
  • Jeszcze jedno ciasto czekoladowe
    Mocno czekoladowe ciasto, przełożone dżemem morelowym - doskonałe na podwieczorek, zwłaszcza jeśli obok postawimy miskę z rozmaitymi owocami jagodowymi. Maliny, mmm...
  • Ciasto ze świeżym ananasem
    Proste ucierane ciasto, bardzo odpowiednie na podwieczorek lub deser po rodzinnym obiedzie.




Podziel się linkiem:


Komentarze: