W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciasteczka z brązowym cukrem i pekanami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Ciasteczka z brązowym cukrem i pekanami

Bardzo amerykańskie "cookies", nieoczekiwanie doprawione mielonym zielem angielskim. Lekko piernikowe w smaku, chrupiące od orzechów - znakomite do kawy, herbaty lub szklanki zimnego mleka.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone-Południe

Liczba porcji: około 35 sztuk

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki jasnobrązowego cukru
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • jajko
  • 2 i 1/3 szklanki mąki
  • szklanka grubo posiekanych orzechów pekanowych
  • 2 łyżki mielonego cynamonu
  • łyżka mielonego ziela angielskiego
  • płaska łyżka sody oczyszczonej

Ciasteczka z brązowym cukrem i pekanami - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. 2 blachy do ciasteczek wykładamy arkuszami papieru do pieczenia.
Mieszamy w misce cukier, miód, jajko i ćwierć szklanki wody i ubijamy mikserem, aż wszystko będzie doskonale wymieszane (pół minuty wystarczy).
W drugiej misce mieszamy mąkę, orzechy, cynamon, ziele angielskie i sodę. Dodajemy do masy cukrowej i mieszamy na jednolite, miękkie ciasto.
Na przygotowane blaszki nakładamy porcje ciasta - mniej więcej łyżeczka od herbaty na każde ciastko (zostawiamy między ciastkami wolne miejsce, bo w trakcie pieczenia rozleją się na boki). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut - powinny lekko przyrumienić się po bokach.
Zdejmujemy ciasteczka z blaszek na metalową kratkę i studzimy. Uwaga - ciastka w miarę stygnięcia będą twardnieć.
Przechowujemy w szczelnie zamykanej puszce ciasteczkowej. Najlepsze są następnego dnia po upieczeniu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Ciasteczka z brązowym cukrem i pekanami: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Ciasteczka z brązowym cukrem i pekanami przepisy:

  • Ciasteczka cytrynowe z kardamonem
    Boże Narodzenie już na horyzoncie, czas odkurzyć kolekcję przepisów na ciasteczka. Może nadadzą się te - z cytryną i odrobiną kardamonu, złote i kruchutkie od polenty...
  • Orzechowe ciasteczka z Kanady
    Kruche ciasteczka - niezastąpione podczas Świąt. Siekane orzechy laskowe i odrobina syropu klonowego dodają charakteru.
  • Doskonałe orzechy pekanowe z przyprawami
    Naprawdę znakomite, leciutko pikantne, słodkie i słone jednocześnie, orzeszki pekanowe. Po raz pierwszy jadłam je jako element sałatki ze szpinaku (przepis wkrótce!), ale świetne są też jako zwykła pogryzka do drinków.
  • Ciasteczka czekoladowo-laskowe
    Dobrych ciasteczek nigdy za wiele.
  • Tarteletki z miodem i orzechami
    Małe tarty z miodowym kremem polewamy przed podaniem karmelem z kawałkami orzechów. Nie czekamy zbyt długo z jedzeniem, bo karmel zacznie mięknąć i płynąć, wchłaniając wilgoć kremu. A cała przyjemność w tym, by karmel był chrupiący!


Podziel się linkiem:




Komentarze: