W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Chutney z mango nr 2

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Chutney z mango nr 2

Smaczny, słodko-ostry chutney, pasuje nie tylko do curry i innych dań mniej więcej indyjskich, ale także do pasztetów i mięs na zimno. Doskonały do rozmaitych dań z kaczki.

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 2-3 słoiki

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 dojrzałe mango
  • kawałek świeżego imbiru o długości 5 cm
  • 100 ml octu z cydru
  • 180 g cukru
  • łyżeczka piure z ostrej papryki (np. harissy lub sambal oelek)
  • gałka muszkatołowa
  • 4 suszone figi
  • garść rodzynek
  • garść obranych migdałów

Chutney z mango nr 2 - Opis przyrządzania:

Mango myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Odcinamy miąższ od pestki i kroimy go w kostkę. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na grubej tarce.
Wlewamy ocet do garnka (takiego do smażenia konfitur, czyli o grubym dnie), dodajemy cukier i stawiamy na ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Kiedy syrop się zagotuje, dodajemy mango i gotujemy na sporym ogniu przez 5 minut, mieszając. Dodajemy starty imbir, piure z ostrej papryki i trochę świeżo startej gałki muszkatołowej. Mieszamy i gotujemy na średnio małym ogniu przez kwadrans.
W tym czasie kroimy figi na małe kawałki. Dodajemy je do mango, wraz z rodzynkami i migdałami. Gotujemy kolejny kwadrans, mieszając - jeśli chutney jest zbyt płynny, zwiększamy ogień, ale pilnujemy, żeby się nie przypalił.
Wrzący chutney nalewamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i od razu odwracamy do góry nogami. Kiedy słoiki wystygną, wycieramy je z lepkich śladów i naklejamy naklejki. Odstawiamy na co najmniej miesiąc.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Chutney z mango nr 2: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Chutney z mango nr 2 przepisy:

  • Sorbet z mango
    Zimą w Europie najlepsze są owoce egzotyczne. Takie mango, na przykład, potrafi rozświetlić najbardziej ponury lutowy dzień. Trzeba tylko podkręcić ogrzewanie, usadowić się w fotelu pod jakąś zwisającą roślinką i złudzenie lata (niemal) gwarantowane. A ten sorbet jest naprawdę pyszny!
  • Coronation chicken
    Słynna majonezowa sałatka z kurczaka, podana po raz pierwszy z okazji koranacji Królowej Elżbiety II w 1953 roku. Czytałam gdzieś, że kucharze, którzy gotują dla dworu potrawy na szczególnie uroczyste okazje, proszeni są o komponowanie dań w kolorze złotym. W tym przepisie rolę królewskiego złota odgrywa curry i chutney z mango.
  • Chutney z mango
    Oczywiście zazwyczaj kupujemy chutneye już gotowe. Ale czasem warto zrobić chutney samemu, bo jednak smakuje inaczej, niż masowa konfekcja, a poza tym można decydować o wielkości kawałków owoców w - że się tak wyrażę - masie. Chutney podajemy do rozmaitych curry, ale także zimnych mięs. Jeśli chodzi o mnie, to najbardziej smakuje mi z jajkami na twardo i sałatką ryżową.
  • Dżem z sałatki owocowej
    Przepis ten powstał z powodu mojej niechęci do wyrzucania dobrego jedzenia - otóż często mi się przydarza, że robię sałatkę owocową, a dzieci (choć wcześniej chciały), jakoś jej nie zjadają. Następnego dnia zaś sałatka nie jest już taka dobra...
  • Chutney z cytryn
    Mocny, cytrynowy chutney z dużymi kawałkami owoców. Doskonały do ostrych curry.


Podziel się linkiem:




Komentarze: