W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Chrupiąca panzanella

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Chrupiąca panzanella

Panzanella jest zasadniczo włoską sałatką z rozmoczonego w oliwie i soku z pomidorów chleba. Ma swoich zagorzałych zwolenników, ja jednak wolę, kiedy w sałatce coś przyjemnie chrupie. Zobaczyłam kiedyś w telewizji taką samą sałatkę, ale z pieczonym na chrupko chlebem - i to było to! Tylko jeść trzeba szybko, bo grzanki wchłoną cały sos i będą jednak miękkie...

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • mały bochenek ciabatty (z poprzedniego dnia)
  • oliwa z oliwek
  • 500 g (1/2 kilo) dojrzałych (najlepiej gruntowych) pomidorów
  • duży pęczek bazylii
  • 3-4 ząbki czosnku
  • czerwony ocet winny
  • puszeczka filecików anchois

Chrupiąca panzanella - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Z ciabatty ścinamy skórkę, a sam miękisz rwiemy w rękach na kawałki. Polewamy chleb 3-4 łyżkami oliwy, solimy i - pardon - pieprzymy i mieszamy. Wykładamy na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na kilka minut, aż ciabatta przypiecze się na złoty kolor. Wyjmujemy i studzimy.
Pomidory wkładamy na minutę do wrzątku, wyjmujemy, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy w spore kawałki i wkładamy do miski.
Bazylię myjemy, osuszamy i oskubujemy listki. Połowę listków rwiemy w kawałki i dodajemy do pomidorów, resztę wkładamy do mini malaksera.
Czosnek obieramy i wkładamy do mini malaksera. Dodajemy trochę soli i pieprzu, 2 łyżki octu i miksujemy na możliwie jednolity sos, dolewając w trakcie miksowania 1/2 szklanki oliwy. Wlewamy sos do pomidorów i dobrze mieszamy.
Anchois osączamy z oliwy i dodajemy do pomidorów. Wrzucamy grzanki i wszystko raz jeszcze mieszamy, po czym natychmiast zjadamy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Chrupiąca panzanella: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Chrupiąca panzanella przepisy:

  • Grzanki z ciabatty
    Bardzo użyteczne grzanki, szczególnie przydatne w sałatkach.
  • Zimowa aquacotta
    "Gotowana woda" - no, na szczęście nie sama: z dodatkiem pomidorów, grzanek, oliwy, zimowych ziół... Pomidory z puszki zwalniają nas z troski o jakość tych warzyw w jakże trudnym dla nich okresie zimowym.
  • Spaghetti z radicchio
    Danie dla wielbicieli zdecydowanych smaków.
  • Minestrone świętego Lorenzo
    Zapiekana zupa, tradycyjnie podawana we Florencji 10 sierpnia w dzień świętego Lorenzo. Zupę zapieka sie ku pamięci nieszczęsnego świętego, który zakończył młody swój żywot będąc przypiekanym na ruszcie...
  • Włoski sos warzywny
    Klasycznie podaje się taki sos na zimno do gotowanych mięs (bollito misto), ale mniej tradycyjnie możemy wymieszać go z makaronem lub użyć do lasagne.


Podziel się linkiem:




Komentarze: