W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Chłodnik szczawiowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Chłodnik szczawiowy

Doskonały jasnozielony chłodnik, zupełnie bez gotowania. Po prostu wrzucamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy. Podajemy z kostkami lodu (zwykłymi lub ogórkowymi: Ogórkowe kostki lodu) i małymi grzankami (Cytrynowo-czosnkowe grzaneczki lub Grzanki z ciabatty).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • duży ogórek sałatkowy (około pół kilo)
  • 150 g świeżego szczawiu
  • oliwa z oliwek
  • 3 łyżki białego octu (typu "balsamico" - taki słodko-kwaśny gęsty ocet)
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • sok z cytryny do smaku
  • lód i grzanki do podania

Chłodnik szczawiowy - Opis przyrządzania:

Czosnek obieramy i grubo siekamy.
Ogórek myjemy, wycieramy i obieramy ze skórki. Kroimy wzdłuż na pół i wydłubujemy łyżeczką pestki, po czym kroimy miąższ w kawałki.
Szczaw przebieramy, obrywamy ogonki, starannie płuczemy i równie starannie osuszamy.
Do blendera wkładamy czosnek, ogórek i szczaw. Dodajemy 2 łyżki oliwy, biały ocet "balsamico" i śmietanę. Miksujemy wszystko razem na gładką masę, a jeśli jest ciut za gęsta, dolewamy troszkę zimnej wody lub zimnego mleka.
Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Podajemy z kostkami lodu i małymi grzaneczkami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Chłodnik szczawiowy: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Chłodnik szczawiowy przepisy:


Podziel się linkiem:




Komentarze: