W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Cejlońskie curry z krewetek

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Cejlońskie curry z krewetek

Curry tak zwane suche, czyli z małą ilością sosu. Stopień przyostrzenia pozostawiam Drogim Czytelnikom do własnego uznania, ja tam lubię dużo cayenne... A w ogóle przepis jest na prośbę niejakiego Michała P.

Kraj pochodzenia: Sri Lanka (Cejlon)

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) surowych krewetek
  • limetka
  • mała cebula
  • kawałek imbiru o długości 3 cm
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka oleju słonecznikowego
  • 1/2 łyżeczki cayenne (lub więcej)
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • świeża kolendra

Cejlońskie curry z krewetek - Opis przyrządzania:

Krewetki rozmrażamy (jeśli były mrożone), pozbawiamy główek, obieramy ze skorupek, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy.
Limetkę szorujemy w gorącej wodzie, wyciskamy sok. Polewamy nim krewetki i odstawiamy na kwadransik.
W tym czasie obieramy cebulę, imbir i czosnek. Wkładamy do malaksera i miksujemy na możliwie jednolitą pastę.
W woku rozgrzewamy olej. Kiedy będzie bardzo gorący, wkładamy pastę cebulowo-imbirowo-czosnkową i smażymy na niezbyt dużym ogniu, mieszając, aż cebula będzie bardzo miękka - trwa to mniej więcej 10 minut.
Wsypujemy cayenne i paprykę i smażymy jeszcze chwilę, mieszając.
Teraz dodajemy krewetki razem z sokiem, w którym się marynowały, i smażymy, mieszając, aż stracą przezroczystość i będą biało-różowe.
Dodajemy pastę pomidorową i ciut wody i smażymy jeszcze ze 2 minutki, żeby wszystko dobrze się wymieszało i połączyło.
Doprawiamy do smaku solą i odrobiną cukru.
Posypujemy listkami świeżej kolendry i natychmiast podajemy, najlepiej z ryżem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Cejlońskie curry z krewetek: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Cejlońskie curry z krewetek przepisy:

  • Kruche pierożki z krewetkami
    Bardzo oryginalne smażone pierożki z kruchego ciasta. Doskonałe danie na przyjęcia koktajlowe - wszystko można przygotować wcześniej i tylko usmażyć pierożki tuż przed podaniem. Zresztą usmażyć też można wcześniej i trzymać w ciepłym piekarniku do chwili, gdy przyjdą goście.
  • Krewetki w curry
    Prościutkie zielono-różowe curry, doskonałe przed lekkim głównym daniem i egzotycznym deserem.
  • "Suche kartofelki" (sookhe aloo)
    Pikantne - ale nie za bardzo, aromatyczne - akurat w sam raz, ziemniaki po indyjsku. "Suche", bo bez sosu. Znakomite z kurczakiem tandoori albo jakimś indyjskim curry.
  • Curry z krewetek
    Bezpretensjonalna i błyskawiczna wersja krewetkowego curry. Podajemy z ryżem.
  • Krewetki z grzybami shiitake
    Oryginalne i bardzo dobre danie typu "ziemia i morze". Świeże grzyby shiitake mają dość charakteru, by sprostać krewetkom, a odrobina szafranu w sosie dodaje elegancji.


Podziel się linkiem:




Komentarze: