W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Cebulka z curry

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Cebulka z curry

Złota, pachnąca cebulka jest znakomita do każdej ryby, pasuje też do rozmaitych dań z grilla. W zależności od upodobań dodajemy curry ostre lub łagodne.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 duże słodkie cebule
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżeczki ulubionego proszku curry
  • brązowy cukier (do smaku)

Cebulka z curry - Opis przyrządzania:

Cebule obieramy i kroimy w cienkie krążki.
Na sporej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wsypujemy curry, mieszamy, po czym dodajemy cebulę. Solimy i smażymy, cały czas mieszając, aż cebula będzie miękka, ale nie przyrumieniona. Jeśli cebula zaczyna się przypiekać, dolewamy łyżkę wody.
Miękką cebulę doprawiamy do smaku odrobiną brązowego cukru i podajemy na gorąco.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Cebulka z curry: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Cebulka z curry przepisy:

  • Żółte curry z dyni i cieciorki
    Wegetariańskie, a nawet WEGAŃSKIE, sycące curry o pięknym żółto-pomarańczowym kolorze. Doskonałe na ponury jesienny wieczór, na przykład po przemoknięciu i przewianiu przez agresywny listopadowy wiatr...
  • Curry z bakłażanów
    Proste, lekkie, lecz satysfakcjonujące wegetariańskie curry, które podajemy z pachnącym ryżem basmati. Jeszcze lepszym dodatkiem byłoby indyjskie pieczywo: naan, chappati albo puri (poori)...
  • Prościutkie curry z jagnięciną
    Najprostsze curry, jakie znam - oczywiście z dodatkiem gotowej pasty, według upodobania łagodnej, średnio ostrej lub piekielnej. Podajemy z ryżem i ogórkową raitą (*!*3103*!*), odrobina chutneyu z mango też pewnie nie zaszkodzi.
  • Zupa z kukurydzy z curry
    Błyskawiczna zupa z mrożonej kukurydzy. Bardzo smaczna i oryginalna. Podajemy z paskami smażonej tortilli.
  • Dip z awokado
    Odmiana guacamole, w łagodniejszej, bardziej europejskiej wersji. Podajemy do surowych warzyw, np. kawałków kopru włoskiego lub kalarepki.


Podziel się linkiem:




Komentarze: