W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Burgery z kurczaka z jabłkiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Burgery z kurczaka z jabłkiem

Ciekawa, jesienna odmiana popularnych hamburgerów - zamiast wołowiny kurczak, a zamiast pomidora z cebulką - smażone plastry jabłek. Tradycyjnie burgery podajemy w bułkach, ale jeśli ktoś woli wersję mniej węglowodanową, niech z pieczywa zrezygnuje - wówczas bardzo się przyda jakaś sałatka, na przykład Kreolska surówka z kapusty lub Sałatka Waldorf (jeszcze więcej jabłek!).

Kraj pochodzenia: USA

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • mała czerwona cebula
  • 2 cienkie plasterki boczku
  • 500 g (1/2 kg) ciemnego mięsa z kurczaka (udka bez kości i skóry)
  • gałązka świeżej szałwii
  • 2 jabłka (np. Granny Smith)
  • 1/2 małej główki sałaty lodowej
  • 2 łyżki dobrego majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (tureckiego lub greckiego)
  • łyżka gruboziarnistej słodkiej musztardy
  • 4 bułki do hamburgerów

Burgery z kurczaka z jabłkiem - Opis przyrządzania:

Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Patelnię stawiamy na ogniu, a kiedy będzie gorąca, wkładamy boczek i smażymy na chrupko.
Usmażony boczek zdejmujemy z patelni, a na tłuszcz, który się wytopił, wrzucamy cebulę. Smażymy, aż się zeszkli i zdejmujemy z ognia.
Wystudzony boczek kruszymy na kawałki.
Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w kawałki, po czym przekręcamy przez maszynkę do mięsa lub miksujemy w malakserze (osobiście wolę pierwszy sposób).
Szałwię myjemy i osuszamy, obrywamy listki i drobno je siekamy.
Mieszamy razem mielone mięso, cebulkę, boczek i szałwię, doprawiamy do smaku sola i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Z dobrze wymieszanej masy formujemy 4 okrągłe kotleciki, o grubości - powiedzmy - półtora cm.
Jabłka myjemy, obieramy i - przy pomocy specjalnego nożyka - pozbawiamy gniazd nasiennych. Każde jabłko kroimy horyzontalnie na 8 plastrów możliwie równej grubości.
Sałatę myjemy i osuszamy, po czym kroimy w cienkie paski.
Mieszamy majonez z jogurtem i musztardą, ewentualnie solimy do smaku.
Teraz tak: możemy ugrillować burgery, jabłka i bułki na grillu ogrodowym (najpraktyczniej, bo wszystko się zmieści, ale nie zawsze pogoda pozwala). Możemy upiec je w piekarniku pod górnym opiekaczem. Możemy wreszcie usmażyć wszystko na patelni grillowej, ale wtedy trzeba będzie robić to partiami, najpierw jabłka (trzymamy potem w ciepłym piekarniku, żeby nie wystygły), potem burgery. Tak czy owak burgery grillujemy po 5 minut z każdej strony - powinny być apetycznie rumiane. Jabłka pieczemy krócej, minutę-dwie z każdej strony.
Kiedy mamy już upieczone mięso i jabłka, przypiekamy lekko bułki, oczywiście po przeciętej stronie.
Na spód każdej bułki kładziemy 2 plasterki jabłka. Na jabłkach - trochę poszatkowanej sałaty, solimy. Teraz burger, na mięso łyżka sosu majonezowego i pozostałe plasterki jabłka. Przykrywamy górną połówką bułki i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Burgery z kurczaka z jabłkiem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Burgery z kurczaka z jabłkiem przepisy:

  • Angielskie kotlety z jabłkami i szałwią
    Brytyjczycy do wieprzowiny najchętniej jedzą sos jabłeczny doprawiony szałwią. W tym przepisie mamy niejako dekonstrukcję tego dania, gdyż jabłka podajemy w połówkach, a nie w postaci sosu. Do tak przygotowanego mięsa podajemy piure lub małe pieczone ziemniaczki.
  • Burgery bez mięska
    Bardzo lubię jeść na świeżym powietrzu. Bardzo lubię rozpalać grill ogródkowy, niezależnie od tego, co na ten temat myślą rozmaici politycy. Bardzo lubię na tymże grillu grillować. Ale ileż można wrąbać mięsa i ryb?! Nie jestem szczególnie mięsożerna, ale za bakłażanem z grilla też jakoś nie przepadam, co robić... I tu przychodzi z pomocą taki właśnie bezmięsny burgerek - z pęczaku i grzybów. Bardzo smaczny i sympatyczny. Tylko trzeba pamiętać, żeby podeń podłożyć tackę, bo na samej kratce może się rozlecieć!
  • Burgery z indyka (z tajskimi przyprawami) Burgery z indyka (z tajskimi przyprawami)
    Lekkostrawne burgery, mile zaostrzone ostrą papryką i imbirem. Podajemy normalnie, w bułce - z surowym ogórkiem, czerwoną cebulą i może nie keczupem, a słodko-kwaśnym sosem chilli.
  • Kotlety wieprzowe ze staroświeckim sosem szałwiowym
    Znakomite kotlety z karkówki w gęstym cebulowo-szałwiowym sosie. Jeśli robimy je wcześniej i zamierzamy odgrzać, resztę masła dodajemy do sosu dopiero w ostatniej chwili. Do mięsa pasuje piure ziemniaczane lub - mniej tradycyjnie - kładzione kluseczki i dużo zielonych warzyw: fasolka, brokuły, bób, włoska kapusta...
  • Kotleciki mielone z kurczaka
    Delikatne kotleciki z kurzej piersi są znakomite z ziemniacznym piure lub kluskami śląskimi i jakąś delikatną jarzynką - np. glazurowaną marchewką.


Podziel się linkiem:




Komentarze: