W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Burgery z indyka (z tajskimi przyprawami)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Burgery z indyka (z tajskimi przyprawami)

Burgery z indyka (z tajskimi przyprawami)

Lekkostrawne burgery, mile zaostrzone ostrą papryką i imbirem. Podajemy normalnie, w bułce - z surowym ogórkiem, czerwoną cebulą i może nie keczupem, a słodko-kwaśnym sosem chilli.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 3-4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 cebulki dymki
  • kawałek świeżego imbiru o długości 2 cm
  • czerwona papryczka chilli
  • pęczek świeżej kolendry
  • 400 g mielonego indyka
  • żółtko
  • oliwa z oliwek

Burgery z indyka (z tajskimi przyprawami) - Opis przyrządzania:

Dymkę obieramy z przywiędłych liści, odcinamy korzonki. Płuczemy, osuszamy i drobno siekamy.
Imbir obieramy i drobniutko siekamy.
Papryczkę kroimy wzdłuż, usuwamy ogonek i pesteczki, myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Kolendrę myjemy, osuszamy i siekamy.
Mieszamy razem mięso, żółtko, dymkę, imbir, papryczkę i kolendrę, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę, po czym lepimy 3 lub 4 burgery - w zależności od stopnia głodu ;-).
Każdy turkeyburger smarujemy z obu stron oliwą i albo grillujemy na ogrodowym grillu (po 5-7 minut z każdej strony) lub smażymy na teflonowej patelni (po 5 minut z każdej strony). Przewracamy raczej łopatką kuchenną, niż widelcem, bo mielony indyk ma mało tłuszczu i nie warto wypuszczać cennych soków...
Podajemy burgery w bułkach, z warzywami i ulubionymi sosami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Burgery z indyka (z tajskimi przyprawami): do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Burgery z indyka (z tajskimi przyprawami) przepisy:

  • Burgery z kurczaka z jabłkiem
    Ciekawa, jesienna odmiana popularnych hamburgerów - zamiast wołowiny kurczak, a zamiast pomidora z cebulką - smażone plastry jabłek. Tradycyjnie burgery podajemy w bułkach, ale jeśli ktoś woli wersję mniej węglowodanową, niech z pieczywa zrezygnuje - wówczas bardzo się przyda jakaś sałatka, na przykład *!*1927*!* lub *!*3227*!* (jeszcze więcej jabłek!).
  • Burger z kręgu kultury indyjskiej
    I wegetarianie mają prawo do swoich burgerów.
  • Burgery bez mięska
    Bardzo lubię jeść na świeżym powietrzu. Bardzo lubię rozpalać grill ogródkowy, niezależnie od tego, co na ten temat myślą rozmaici politycy. Bardzo lubię na tymże grillu grillować. Ale ileż można wrąbać mięsa i ryb?! Nie jestem szczególnie mięsożerna, ale za bakłażanem z grilla też jakoś nie przepadam, co robić... I tu przychodzi z pomocą taki właśnie bezmięsny burgerek - z pęczaku i grzybów. Bardzo smaczny i sympatyczny. Tylko trzeba pamiętać, żeby podeń podłożyć tackę, bo na samej kratce może się rozlecieć!
  • Indyk smażony z pomarańczą
    Szybkie, pachnące danie o marokańskich korzeniach. Do indyka pasuje ryż i *!*1888*!*.
  • Kotlety schabowe z grilla z imbirem
    Jak to zwykle z daniami z grilla bywa, marynujemy mięso w przeddzień grillowania. Potem wystarczy tylko szast-prast na ruszt i kolacja gotowa.


Podziel się linkiem:




Komentarze: