W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Burger z kręgu kultury indyjskiej

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Burger z kręgu kultury indyjskiej

I wegetarianie mają prawo do swoich burgerów.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 175 g czerwonej soczewicy
  • 2 szklanki wywaru warzywnego
  • ząbek czosnku
  • 2 cebulki dymki
  • marchewka
  • olej słonecznikowy
  • 50 g migdałów
  • 2 łyżki chutneyu z mango plus więcej do podania
  • 2 łyżki tartej bułki
  • trochę mąki
  • 4 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
  • sałata i surowe warzywa do podania

Burger z kręgu kultury indyjskiej - Opis przyrządzania:

Soczewicę płuczemy chwilę na gęstym sicie i wrzucamy do garnka. Dodajemy wywar i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, aż soczewica będzie miękka i wchłonie cały wywar. Czosnek i dymkę obieramy i drobno siekamy. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy czosnek, cebulkę i marchewkę i smażymy, mieszając, przez 5 minut. Migdały drobno siekamy. Mieszamy soczewicę, podsmażone warzywa, migdały, chutney i tartą bułkę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do zupełnego wystygnięcia. Oprószamy ręce mąką i formujemy z masy 4 okrągłe kotleciki. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wkładamy kotleciki i smażymy na złoty kolor, po 5 minut z każdej strony. Podajemy z jogurtem, chutneyem i surowymi warzywami. Możemy także włożyć soczewicowe burgery w miękkie bułki i podać z tradycyjnymi dodatkami typu majonez, keczup, cebula i pikle.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Burger z kręgu kultury indyjskiej: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Burger z kręgu kultury indyjskiej przepisy:

  • Soczewica jako jarzynka do mięsa
    W noworocznym czasie powinno się jeść dużo soczewicy - tak twierdzą Włosi (konkretnie jedzą oni soczewicę w sam Nowy Rok, ale możemy chyba to rozszerzyć). Każde ziarenko symbolizuje bowiem złotą monetę - a to każdemu się przyda w czasach zagrożenia spowolnieniem gospodarki.
  • Zupa z marchewki z pomarańczami
    Przyjemna w kolorze i smaku zimowa zupa - może dzieci się skuszą?
  • Móżdżek cielęcy na grzankach Móżdżek cielęcy na grzankach
    Świetna przystawka lub małe danko (do białego wina) w dawnym stylu. Uwaga - łatwo uzależnia, bo delikatna, kremowa konsystencja móżdżku, rumiana panierka i sos maślany z czosnkiem mają w sobie coś nieodpartego i człowiek nigdy nie ma dość...
  • Ziołowa sałatka z soczewicą
    Taka treściwa sałatka starcza za całą kolację (plus pieczywko, rzecz jasna). Możemy też zabrać ją na piknik (w plastikowym, dobrze zamykanym pojemniku), zwłaszcza, że najwygodniej je się ją łyżką!
  • Spaghetti z kaparami
    Bardzo wytrawne spaghetti dla zagorzałych wielbicieli kaparów.




Podziel się linkiem:


Komentarze: