W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Bobotie z jagnięciny

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne mięsne

Bobotie z jagnięciny

Bobotie to znakomity, egzotyczny klops z Południowej Afrryki, zawsze z dodatkiem curry i czegoś słodkiego (rodzynki, chutney). Podajemy z ryżem i surowymi warzywami.

Kraj pochodzenia: Południowa Afryka

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 kromki chleba tostowego
  • cytryna
  • 2 cebule
  • oliwa z oliwek
  • 600 g mielonej Å‚opatki jagniÄ™cej
  • 4 Å‚yżki orzeszków piniowych
  • 4 Å‚yżki jasnych rodzynek
  • 4 Å‚yżki dobrego proszku curry
  • 2 Å‚yżki brÄ…zowego cukru
  • 3 jajka
  • 200 ml mleka
  • masÅ‚o do smarowania formy

Bobotie z jagnięciny - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Z chleba tostowego ścinamy skórkę, zaś miąższ kruszymy na drobne okruszki. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy, ścieramy skórkę na drobnej tarce, sok wyciskamy. Cebule obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę. Smażymy na małym ogniu przez 10 minut, często mieszając, aż cebulka będzie miękka i lekko złota. Gotową cebulę zdejmujemy z patelni. Zwiększamy ogień i na tej samej patelni, nie dodając już tłuszczu, podsmażamy mieloną jagnięcinę. W trakcie smażenia rozgniatamy mięso łyżką lub widelcem, żeby nie tworzyły się grudki. Mięsa nie rumienimy, chodzi tylko o to, żeby przestało być surowe. Mieszamy razem chlebowe okruszki, skórkę i sok z cytryny, cebulę, mięso, orzeszki piniowe, rodzynki, curry, cukier i sól do smaku. Jajka wbijamy do miseczki, dolewamy mleko i rozbijamy widelcem na gładką masę. Dodajemy do mięsa z dodatkami i starannie mieszamy. Smarujemy masłem prostokątną formę do zapiekania. Przekładamy masę mięsną do formy i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do zagrzanego piekarnika na 40 minut. Podajemy na ciepło, ale nie wrząco-gorąco.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Bobotie z jagnięciny: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Bobotie z jagnięciny przepisy:

  • Bobotie nr 2
    Inna wersja bobotie - ale mnie to bardzo smakuje, więc czemu nie?
  • Kuleczki koktajlowe
    Malutkie kuleczki z mielonego mięsa, nadziane na wykałaczki, cieszą się zawsze dużym wzięciem na rozmaitych stojących przyjęciach. Dobrze jest obok stosiku kulek postawić jakiś sos do maczania, choćby i miskę jogurtu z posiekaną świeżą miętą.
  • Curry z marchewki z jajkiem w koszulce
    Marchewka i curry - to żółte, popularne - doskonale do siebie pasują. Jajko też pasuje do curry - i do marchewki - więc wszystko układa się w spójne danie.
  • Zapiekane zimowe warzywa
    Ciekawa zimowa zapiekanka, która dotarła do mnie z Kanady. Pasuje do każdego mięsa i ryby, może też być wegetariańską kolacją - z czosnkową bagietką, na przykład.
  • Kotleciki z cukinii z fetÄ…
    Smaczne i zdrowe - placuszki cukiniowe! Podajemy z sosem *!*1656*!* lub sosem pomidorowym - *!*3097*!*.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: