W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Błyskawiczny deser z twarożku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Błyskawiczny deser z twarożku

Szybki deser z galaretki porzeczkowej, którą przewidująco zrobiliśmy w lecie.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 100 g galaretki z czerwonych porzeczek (Galaretka z czerwonych lub czarnych porzeczek)
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • laska cynamonu
  • 6 biszkoptów typu "lady's fingers"
  • 250 g (ćwierć kilo) kremowego twarożku (np. Philadelphia)
  • 4 łyżki soku pomarańczowego

Błyskawiczny deser z twarożku - Opis przyrządzania:

Galaretkę wkładamy do rondelka, wlewamy wino i dodajemy cynamon. Stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, mieszając. Gotujemy 2 minuty i odstawiamy do wystygnięcia.
4 biszkopty łamiemy na kawałki i wkładamy do 2 szklanych pucharków lub miseczek. Polewamy galaretką - mniej więcej łyżkę na porcję.
Twarożek mieszamy z sokiem pomarańczowym i słodzimy do smaku, ale nie za bardzo ;-), po czym nakładamy na biszkopty.
Polewamy z wierzchu resztą galaretki, pozostałe biszkopty wtykamy w krem i podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Błyskawiczny deser z twarożku: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Błyskawiczny deser z twarożku przepisy:

  • Tiramisu z węgierkami
    Deser nie dla purystów, ale doprawdy wart spróbowania, zwłaszcza wtedy, gdy jesteśmy zasypani dojrzałymi węgierkami...
  • Napoleonki z polewą porzeczkową
    Deser od wielkiego dzwonu - chrupiące blaty z francuskiego ciasta przełożone waniliowym kremem, udekorowane polewą z domowej galaretki porzeczkowej... Mmm...
  • Deser kawowy z orzechami
    Ni to ciasto, ni deser... (moja Babcia na takie trudne do zdefiniowania słodkości mówiła zawsze "legumina"). W każdym razie deser ten jest bardzo praktyczny, bo robi się szybko, a trzeba go zrobić wcześniej, żeby dobrze zastygł.
  • Sos żurawinowy z galaretką porzeczkową
    Pyszny, kwaskowaty sos, świetny nie tylko do drobiu czy schabu, ale też jako dodatek do smażonego sera lub camemberta w cieście francuskim.
  • Sos cumberland
    Sos cumberland podaję od święta do wszelkich mięs na zimno. Poniższy przepis jest jednak brytyjski, a na Wyspach taki sos podają także do pieczonej szynki na gorąco - dania iście świątecznego.


Podziel się linkiem:




Komentarze: