W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Białe i zielone szparagi z sosem muślinowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Białe i zielone szparagi z sosem muślinowym

Elegancki i klasyczny sposób podania szparagów na zimną przystawkę. Sos musimy zrobić w ostatniej chwili.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 3/4 kg białych szparagów
  • 3/4 kg zielonych szparagów
  • szklanka (ćwierć litra) kremowej zimnej śmietanki
  • 6 żółtek
  • 100 ml najlepszej oliwy z oliwek
  • cytryna

Białe i zielone szparagi z sosem muślinowym - Opis przyrządzania:

Odcinamy szparagom zdrewniałe końcówki. Białe szparagi obieramy nożykiem do warzyw, zaczynając mniej więcej 4 cm pod główką i ciagnąc nożykiem w dół. Zielonych szparagów nie musimy obierać. Głęboką patelnię napełniamy wrzącą, osoloną wodą. Wkładamy białe szparagi i gotujemy mniej więcej 10 minut, aż będą miękkie. Przekładamy natychmiast do miski z zimną wodą - dobrze jest do wody wrzucić kilka kostek lodu. Do wrzącej wody wkładamy zielone szparagi i gotujemy 3-5 minut, w zależności od grubości. Powinny być al dente, czyli ugotowane, ale twardawe. Przekładamy do miski z zimną wodą. Kiedy szparagi wystygną, osączamy je bardzo starannie z wody i ładnie układamy na dużym półmisku. Kremówkę ubijamy na niezbyt sztywny krem. Żółtka wlewamy do małego rondelka i dodajemy 6 łyżek ciepłej wody. Stawiamy na małym ogniu i ubijamy ręcznym miserem na gładką, gęstą masę. Zdejmujemy z ognia i wolniutko dodajemy oliwę, cały czas ubijając. Mieszamy delikatnie z ubitą śmietanką, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy natychmiast do szparagów.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Białe i zielone szparagi z sosem muślinowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Białe i zielone szparagi z sosem muślinowym przepisy:

  • Talerz szparagów z bazylią
    Lekkie danie ze szparagów w dwu kolorach z bazyliowym winegretem. Smaczne i optymistyczne.
  • Zielone szparagi z migdałami
    Bardzo elegancka, sezonowa (konkretnie majowa) przystawka, nawet dla najbardziej wymagających gości. Szparagi muszą być naprawdę świeże i grube, gdyż to na nich spoczywa cała odpowiedzialność za powodzenie dania.
  • Frittata ze szparagami
    Smaczny wegetariański lunch - frittatę podajemy na ciepło lub nawet letnio, z rukolą z winegretem i kilkoma rzodkiewkami dla koloru.
  • Tarta z zielonymi szparagami Tarta z zielonymi szparagami
    W Belgii zaczęły się już szparagi - wcześnie jakoś, ale są całkiem-całkiem, więc nie będę się kłócić o pory roku i sezony. Szparagi zielone tym górują nad białymi, że nie mają tych strasznych, trudnych do obrania włókien.
  • Szparagi na ciepło z bobem
    Bardzo ładna, wiosenna przystawka z zielonych szparagów w ciepłym sosie oliwkowym. Bardziej zaprzyjaźnionym gościom podajemy kawałki świeżej bagietki do wycierania sosu z talerza. Jeśli gościmy akurat szczególnie wytworne i szacowne osoby, podajemy raczej cieniutkie grzanki...




Podziel się linkiem:


Komentarze: