W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Banany po kreolsku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Banany po kreolsku

Błyskawiczny bananowy deser z akcentami amerykańskiego Południa. Aby oddać się rozpuście bez ograniczeń, obok ciepłych bananów kładziemy kulkę dobrych lodów kokosowych.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone-Południe

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 dość twarde banany
  • 2 łyżki masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2 limetki
  • 50 ml białego rumu

Banany po kreolsku - Opis przyrządzania:

Banany obieramy ze skórki i kroimy na pół w poprzek, a potem na pół wzdłuż. Patelnię teflonową stawiamy na sporym ogniu i wkładamy masło. Kiedy będzie gorące, wkładamy banany i rumienimy z obu stron. Posypujemy cukrem i czekamy, aż się rozpuści i zacznie zmieniać w karmel. W tym czasie szorujemy limetki w gorącej wodzie i wycieramy. Z jednej ścinamy skórkę w długich cienkich paskach (specjalnym nożykiem do cytrusów), z obu wyciskamy sok. Kiedy cukier zacznie się karmelizować, czyli przybierać złotą barwę, wlewamy sok z limetek i rum. Gotujemy, nie mieszając, a potrząsając patelnią, jakieś 2-3 minuty - cukier powinien rozpuścic się w soku i rumie, a sos lekko zgęstnieć. Banany ostrożnie przekładamy na 4 talerze, polewamy sosem i dekorujemy paskami limetkowej skórki.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Banany po kreolsku: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Banany po kreolsku przepisy:

  • Mus jogurtowy z bananami
    Zrobiłam ten deser dziś na lunch dla Pań z Klubu, tylko że przekładałam bananami w karmelowej marynacie, a nie smażonymi. Do tego dałam puchaty karmel, chipsy bananowe i bananową tarte tatin...
  • Dżem z sałatki owocowej
    Przepis ten powstał z powodu mojej niechęci do wyrzucania dobrego jedzenia - otóż często mi się przydarza, że robię sałatkę owocową, a dzieci (choć wcześniej chciały), jakoś jej nie zjadają. Następnego dnia zaś sałatka nie jest już taka dobra...
  • Flan bananowy Flan bananowy
    Błyskawiczny, prościutki krem, który robimy, gdy banany, które mamy w domu, dojrzewają zbyt szybko. Wszystkie składniki kremu miksujemy po prostu ze sobą i pieczemy w kąpieli wodnej. Voila!
  • Krem bananowy z sezamem
    Delikatny krem z jajek, śmietanki i bananów, z karmelem na wierzchu. Bardzo smaczny, szczególnie dobrze sprawdza się po grillu o tematyce egzotycznej.
  • Śniadaniowa sałatka
    Nieprawdopodobnie zdrowe śniadanie. Już bez żadnych dodatków energii powinno nam wystarczyć do południa, ale Amerykanie lubią do takiej sałatki spożyć jeszcze kilka ciepłych placuszków...




Podziel się linkiem:


Komentarze: