Dużo bakłażanów, mało mięsa - doskonała kombinacja spod piramid. Podajemy z sałatą i arabskim chlebkiem.
Kraj pochodzenia: Egipt
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Bakłażany zapiekane z wołowiną - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Bakłażany myjemy, osuszamy i odcinamy ogonki. Kroimy w plasterki o grubości 1/2 cm. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wkładamy plastry bakłażanów pojedynczą warstwą i smażymy z obu stron na złoty kolor. W ten sposób smażymy wszystkie bakłażany, dolewając sukcesywnie oliwę. Czosnek i szalotki obieramy i drobno siekamy. Paprykę pozbawiamy ogonka i pestek, myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Czosnek, cebulę i paprykę mieszamy z mielonym mięsem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy goździki. Na patelni po bakłażanach rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wkładamy mięso i smażymy, mieszając, przez 5 minut. W dość głębokim naczyniu do zapiekania układamy naprzemiennie warstwy bakłażanów i mięsa - na wierzchu powinny być bakłażany. Polewamy białym winem. Wstawiamy zapiekankę do piekarnika na 3 kwadranse i podajemy na gorąco.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Bakłażany zapiekane z wołowiną: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Marzec 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |