Koktajl z krewetek to szalenie popularna przystawka po drugiej stronie Oceanu (przynajmniej patrząc z europejskiej perspektywy). Wersja meksykańska jest znacznie bardziej wyrazista, niż amerykańska - sos jest ostry, szczodrze doprawiony kolendra i sokiem z limetki. Samo danie robi się doprawdy błyskawicznie (musi tylko godzinę schłodzić się w lodówce, żeby smaki się "przegryzły"), więc jeśli tylko dopadnie nas głód krewetek...
Przepis na Meksykański koktajl z krewetek >>
Kiedy wpisuję przepis na przegrzebki, zawsze mam problem z rubryką "styl potrawy" - z jednej strony małże te potrafią być tak drogie, że kwalifikują się do działu "ekstrawaganckie". Z drugiej jednak strony, przepis jest zazwyczaj tak prosty, że z ekstrawagancją nie ma nic wspólnego... A przegrzebki są takie dobre!
Przepis na Przegrzebki z ziołami i parmezanem >>
Łatwa i szybka, ale bardzo elegancka przystawka z surowych (a więc muszą być bardzo świeże!) przegrzebków i zielonych warzyw o zdecydowanym smaku - kopru włoskiego i solirodu.
Przepis na Carpaccio z przegrzebków z koprem włoskim >>
No to jest po prostu świetne danko, na nieduży lunch lub lekką kolację (z białym weneckim winkiem). Soczyste krewetki i chrupiąca, pietruszkowo-czosnkowa kruszonka; naprawdę doskonałe.
Przepis na Krewetki zapiekane z chlebową kruszonką >>
Łososia typu gravlax szczerze wielbię i robię, ilekroć znajdę w sklepie ładny kawałek rybki. No i jeśli mamy gości, bo wśród domowników jakoś nie mogę liczyć na współpracę w tym względzie... Łososia z żurawinami jeszcze nie robiłam, ale brzmi zachęcająco.
Przepis na Łosoś solony z żurawinami >>
Bardzo zabawna przystawka-sałatka z fasolki i gruszek, z dressingiem i bitą śmietaną! Naprawdę bardzo smaczna, delikatna i oryginalna.
Przepis na Przyjemna wegetariańska przystawka >>
Klasyczna "wyspiarska" przystawka z gotowanej różowej rybki, dobrze przyprawionej gałką i cayenne. Do pasztecików (podanych w indywidualnych porcjach) podajemy cienkie tosty (takie, jak melba) lub żytni chleb.
Przepis na Szkocki pasztet z łososia (potted salmon) >>
Przepis niezawodnego Ricka Steina - plastry świeżutkiej ryby polewamy tuż przed podaniem egzotycznym sosem z limetek i różowego pieprzu. Idealna wiosenna przystawka przed, powiedzmy, grillowanymi kotlecikami jagnięcymi...
Przepis na Marynowany łosoś w sosie limetkowym >>
Zamierzam w te wakacje wędzić samodzielnie pstrągi (nie bardzo mam gdzie je łowić, poprzestanę więc na dobrych stawach rybnych w okolicy mojej wiejskiej chałupiny). A to jest jedna z możliwości wykorzystania takiej rybki...
Przepis na Pasta z wędzonego pstrąga z krewetkami >>
Lżejsza wersja naszego tatarka. Klasycznie powinno się wołowinę na tatar posiekać ręcznie, ciężkim i ostrym nożem, wkładając w to dużo serca, pracy i wysiłku. I jeśli okazja jest odpowiednio wielka, oczywiście tak robimy. Ale jeśli mamy akurat ochotę na surowe mięsko w zwyczajny dzień, kupujemy jak najświeższą chudą mieloną wołowinę i też nie będzie źle.
Przepis na Steak tartare z ziołami >>
« | Kwiecień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |