W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Menu dnia

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Menu dnia

23.01.2019

Menu nieco egzotyczne, bo zimno

Ataki zimy powodują u mnie gwałtowny przypływ chęci na dania egzotyczne - przez pojęcie "egzotyczne" rozumiem potrawy spoza europejsko-amerykańskiego kanonu, czyli nie schabowy, nie pizza, nie burger i niekoniecznie coq au vin. Sam zapach podsmażanej kozieradki z imbirem lub kminu rzymskiego z kolendrą (czyli początek wielu masali) rozgrzewa kuchnię, a ryż czy bulghur dają mi poczucie ciepła od wewnątrz znacznie szybciej, niż ziemniaki. Rozgrzewających właściwości tajskich curry nie trzeba zachwalać, a i falafel ze szczodrą porcją harissy "on the side" skuteczniejszy jest od grzańca. A poza tym - z tymi wszystkimi zapachami, kolorami i smakami jest tak, jakby pośrodku zimy zaświeciło zupełnie inne słońce.




Podziel się linkiem: